ΚΟΙΝΩΝΩ

ΚΟΙΝΩΝΩ 3: Μυστικoί Κήποι | Εντόπιοι Κήποι | Εικονικοί Κήποι

6 Ιουλίου - 13 Ιουλίου | 23 Ιουλίου - 29 Ιουλίου | 24 Αυγούστου - 31 Αυγούστου 2018



Το ΚΟΙΝΩΝΩ Tinos Art Gathering είναι μια συνάντηση καλλιτεχνών, εκπαιδευτικών, ερευνητών, θεωρητικών και επιστημόνων οι οποίοι προσκαλούνται στην Τήνο ώστε να δημιουργήσουν έργο με αφετηρία το ίδιο το νησί. Μέσα σε μια κοινότητα διαλόγου και συνέργειας, μια ανοιχτή διαδραστική εμπειρία φέρνει σε επαφή πολλαπλά πεδία της τέχνης, της επιστήμης και των νέων μέσων. Συμμετέχοντες, κάτοικοι και επισκέπτες, αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, εμπλεκόμενοι με το φυσικό τοπίο και την ιστορία του νησιού με σκοπό την επικοινωνία του έργου τους.

Το ΚΟΙΝΩΝΩ 2018, αναπτύσσοντας τρεις επιμέρους, συναφείς Κήπους (Μυστικοί 6-13/7, Εντόπιοι 23-28/7, Εικονικοί 24-31/8) επιχειρεί να αναδείξει διαφορετικές προσεγγίσεις του κήπου υπό τη μορφή θεματικών περιηγήσεων, εικαστικών εκθέσεων, ανοιχτών εργαστηρίων, συζητήσεων και καλλιτεχνικών παρεμβάσεων στο περιβάλλον του νησιού.

Ο κήπος ορίζεται μέσα από ένα πλέγμα αντιθέσεων (γέννηση-θάνατος, άνθηση-μάρανση, οργανικό-ανόργανο, φυσικό-τεχνητό, ιδιωτικό-δημόσιο) μετουσιωμένων σε έναν οριοθετημένο, εδαφικό σχηματισμό. Από τους πρώτους σχεδιασμένους, ιδιωτικούς κήπους της Αιγύπτου (1400 π.Χ.) μέχρι τις «Κηπουπόλεις» του Ebenezer Howard (1898) και από τον κοσμολογικό συμβολισμό των κήπων του Ιράν μέχρι τους ιερούς κήπους Zεν της Ιαπωνίας, το κοινό στοιχείο που χαρακτηρίζει την πρακτική της κηπουρικής είναι η διασταύρωση φύσης-τέχνης, ανθρώπου-φυσικού τοπίου.

Οι Κήποι του ΚΟΙΝΩΝΩ αποπειρώνται να συνθέσουν οργανικούς χώρους, όπου η τοπικότητα, ο πολιτισμός, το ιδιαίτερο τοπίο και η παράδοση της Τήνου προσφέρονται για την καλλιέργεια της ανοιχτής διάδρασης και την εμπειρία της ελεύθερης περιπλάνησης. Συμμετέχοντες, κάτοικοι και επισκέπτες συνδιαμορφώνουν το περιεχόμενο της συμμετοχής τους, τον κήπο τους.


Η θεματική του ΚΟΙΝΩΝΩ Τinos Art Gathering 2018 εισάγει το πρώτο μέρος του τριπτύχου των Κήπων, που θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2020.

Σύλληψη / Διεύθυνση καλλιτεχνικού έργου ΚΟΙΝΩΝΩ
Χρήστος Αρτέμης



1η Ενότητα: Mυστικοί Κήποι (6 – 13 Ιουλίου 2018)



Στην πρώτη ενότητα ο κήπος εμφανίζεται σαν ένας απόκρυφος, εσώκλειστος τόπος με συμβολικές διαστάσεις, παραπέμποντας στο μεσαιωνικό hortus conclusus και τον “κεκλεισμένο κήπο” της Βίβλου. Οι “Μυστικοί Κήποι” του KOINΩΝΩ αποτελούν ένα οικείο, ιδιωτικό περιβάλλον που συσχετίζεται με την παράδοση, την ιερότητα, την τελετουργία και την εσωτερικότητα. Ταυτόχρονα ο κήπος γίνεται ο χώρος όπου καλλιεργούνται οι πιο εύθραυστες μύχιες σχέσεις, αντανακλώντας την ανάγκη για αφοσίωση και συνέχεια, και την επιθυμία για μια συγκινησιακή κατάσταση που διέπεται από συναισθηματική φόρτιση και ρομαντικό πάθος.

Δράσεις:
Παρασκευή 6/7: Ζωντανή ορχήστρα Αργεντίνικου Τάνγκο στο αίθριο της οικίας Μαλλίαρη, Χώρα Τήνου (21:30)
Σάββατο 7 /7: Παρουσίαση του Κήπου – έργου εν εξελίξει της Συκιάς, Χώρα Τήνου (21:00) Κυριακή 8/7: Ποιητικός Περίπατος στον Κήπο του Κέντρου Υγείας, Τραγούδια μυστικά Αγγέλου, Κωσταντίνου και Ματία, Αναστασία Πολίτη, Χώρα Τήνου (19:00)
Δευτέρα 9/7: εγκαίνια έκθεσης ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΕΔΕΜ / Arificial Edens, επιμέλεια Θ. Μουτσόπουλος, Λουτρά Τήνου (18:00)
Τρίτη 10 /7: Όνειρο στο κύμα, απαγγελία του Α.Ρέτσου, Κήπος της Συκιάς (21:30)
Τετάρτη 11 /7: Εγκαίνια έκθεσης “Volax Blind Date”, επιμέλεια Α. Βολανάκης, χωριό Βωλάξ (12:00)
Συζήτηση για τον Γιαννούλη Χαλεπά με τον Ανδρέα Ιωαννίδη, Κήπος της Συκιάς (21:00)
Πέμπτη 12/7: Παρουσίαση χορού από τον δρόμο του μεταξιού, ινδικό και ιαπωνικό χοροθέατρο, συντονισμός Χ. Μαρκοπούλου, Καταπολιανή (πάνω απο το χωριό Υστέρνια) (19:00)
Παρασκευή 13/7: Aπό τις Βυζαντινές Ψαλμωδίες στο Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι, πλατεία Kαρδιανής (19:30)

(Κλείσιμο της ενότητας “Μυστικοί κήποι”)


2η Ενότητα: Εντόπιοι Κήποι (23 - 29 Ιουλίου 2018)



Οι δράσεις στην ενότητα αυτή ανοίγουν έναν διάλογο με τους τρόπους οικειοποίησης του φυσικού περιβάλλοντος από τους κατοίκους του νησιού (σχέση με τη γη και τον τόπο κατοίκησης) και την αποτύπωσή τους στο τοπίο (ξερολιθιές, κατατετμημένη γη, δημόσιες και ιδιωτικές αυλές). Οι οργανωμένες περιηγήσεις σε διαφορετικά μονοπάτια του νησιού σε συνδυασμό με εικαστικές παρεμβάσεων στο φυσικό τοπίο και δράσεις εμπνευσμένες από την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της Τήνου, συνεπάγονται μια πολυαισθητηριακή εμπειρία με πυρήνα τη σχέση ανθρώπου-φύσης.

Δράσεις:
Δευτέρα 23/7: Εγκαίνια έκθεσης Εφήμεροι κήποι / Ephemeral gardens, επιμέλεια Ν. Ποδιάς, περιβόλι της Παναγίας (χώρα Τήνου) (19:30)
Τρίτη 24/7: “Reading the landscape with a library of walks”, Simona και Geert Vermeire, χωριό Βωλάξ
Τετάρτη 25/7: Αφηγηματική περιήγηση στις ξερολιθιές από το Αγάπη στο Βωλάξ, Eco Museum, χωριό Αγάπη (18:00)
Πέμπτη 26/7: Συζήτηση στον Κήπο της Συκιάς, Α. Γεωργάκη, Μ. Βιδάλη (συντελεστές από το Εco Museum) (21.30)
Παρασκευή 27/7: Παρουσίαση παιδικού εργαστηρίου-εγκατάστασης ενός κήπου από υλικά ανακύκλωσης, υπεύθυνη εργαστηρίου Σ. Ματρογιάννη, Λιμάνι Τήνου (20.00)
Σάββατο 28/7: Παρουσίαση ηχοτοπίων και μουσική συναυλία επάνω στη δημιουργία αυτών (από την εφήμερη διαμονή 10 φοιτητών του Ε.Κ.Π.Α), Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας Ε.Κ.Π.Α., υπεύθυνη Α. Γεωργάκη, Κήπος της Συκιάς (22:00)
Η ομάδα ανθρωπολόγων και θεωρητικών τέχνης Twixtlab, κατόπιν της διαμονής της στην Τήνο κατά τη διάρκεια της ενότητας αυτής θα δημιουργήσει ένα συνεχώς εξελισσόμενο blog, που θα παρουσιαστεί στους εικονικούς κήπους.


3η Ενότητα: Εικονικοί Κήποι (24 - 31 Αυγούστου 2018)



Οι “Εικονικοί Κήποι” επικεντρώνουν το ενδιαφέρον στη μετάβαση από το πραγματικό στο δυνητικό, που συντελείται μέσω της λογοτεχνίας, της τέχνης,της εικόνας. Η ενότητα αυτή συμπληρώνει θεματικά την προηγούμενη, αντιπαραβάλλοντας δράσεις από την αντιδιαστολή σωματικής – αποσωματικοποιημένης εμπειρίας, έτσι όπως αυτή προκύπτει μέσα από τη χρήση των νέων ψηφιακών μέσων.

Δράσεις:
Παρασκευή 24/8: Εγκαίνια εφήμερης εγκατάστασης Εικονικοί Κήποι, Ομάδα: Elasma, Κήπος της Συκιάς (20:00)
Σάββατο 25/8: Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, Αναζήτηση του Εικονικού Κήπου,εισήγηση: M.Σαντοριναίος, Α. Σπυροπούλου, Κήπος της Συκιάς (21:00)
Κυριακή 26/8: “I never promised you a real garden”: προβολή μιας ενότητας έργων video art, επιμέλεια Γ. Παπαδοπούλου από το Festival Miden, Κήπος της Συκιάς (21:00)
Δευτέρα 27/8: "Ζωντανεύοντας την εικόνα", παιδικό εργαστήριο κινούμενης εικόνας, υπεύθυνος εργαστηρίου: Ηλίας Χατζηχριστοδούλου (καλλιτεχνικός διευθυντής ADAF), Κήπος της Συκιάς, Χώρα Τήνου (11:00-13:00)
Δευτέρα 27/8:"Η επικοινωνία των ανθρώπων και το φυσικό περιβάλλον" πρόγραμμα προβολών έργων Video Art & animation απο το ADAF, επιμέλεια: Ντονατέλα Νίκα, Ειρήνη Ολυμπίου, Κήπος της Συκιάς, Χώρα Τήνου (21.00)
Τρίτη 28/8: Μια ερευνητική εγκατάσταση συμβολισμών μέσα από μια περιπλάνηση, Ελίνα Νιάρχου και Jeremy Lacombe, πάρκο των Υστερνίων (19:00)
Τετάρη 29/8: Ηχητική ξενάγηση στο χωριό Βωλάξ με την χρήση μέσων επικοινωνίας εντοπισμού (locative media). Από το εργαστήριο των φοιτητών του Εργαστηρίου Μουσικής Ακουστικής και τενχολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α, σημείο συνάντησης: στην είσοδο του χωριού, Βώλαξ (19:30)
Πέμπτη 30/8:Video - Performances από την χορογράφο Ανδρονική Μαραθάκη και την εικαστικό Μαρία Λύμπουρα, Κήπος της Συκιάς | Χώρα Τήνου (21:00)

Παρασκευή 31/8: Κλείσιμο ΚΟΙΝΩΝΩ 2018
"Κήπος Ηδύς", Εργαστήριο παρασκευής βρώσιμων ανθών από τον σοκολατοποιό Στέφανο Διαμαντόπουλο, Κήπος της Συκιάς (17.00)
Γιορτή παραδοσιακής μουσικής στην γειτονιά της Παλλάδας από τους: Μάρθα Μαυροειδή Quartet, στην αυλή του Αγίου Νικολάου, Χώρα Τήνου, (21.00)



Σύλληψη/Καλλιτεχνική Διεύθυνση ΚΟΙΝΩΝΩ
Χρήστος Αρτέμης
Υπεύθυνος για τους Τήνιους Χορηγούς
Μάριος Βιδάλης
Σχεδιασμός Ιστοσελίδας και ψηφιακών μέσων
Στάθης Δογάνης
Υπεύθυνη για την διαμονή
Φραγκίσκα Σουράνη
Υλοποίηση Ιστοσελίδας
Κέλλυ Εξάρχου
Εκτέλεση παραγωγής Τήνου - εθελοντές Τήνου
Ίρις Κερκινού, Μάρω Ζαχαρογιάννη, Μαργαρίτα Σαντοριναίου, Αλεξία Δεσύπρη, Δάφνη Humbert, Νίκος Δελλατόλας, Άρτεμις Αργύρη, Μαργαρίτα Σαλταμανίκα, Γιώργος Φωτόπουλος, Δημήτρης Μπέλλος, Άννα Μαρία Δασύρα, Ανδριάννα Βιδάλη, Λάσκος Λασκαρίδης, Μαργαρίτα Κορινθίου, Μαρινέ Τσατινιάν, Βασιλική Μπουλέρου


Όλες οι δράσεις του ΚΟΙΝΩΝΩ είναι με ελεύθερη συμμετοχή