Μουσικό αφιέρωμα στο Πολυφωνικό Ηπειρώτικο Τραγούδι και τις Βυζαντινές Ψαλμωδίες στην Καρδιανή

Μουσικό αφιέρωμα στο Πολυφωνικό Ηπειρώτικο Τραγούδι και τις Βυζαντινές Ψαλμωδίες στην Καρδιανή

Μουσική Χορός
13 Jul 2018 _ 13 Jul 2018

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018, Καρδιανή, 20.00

Καρδιανή
Εργαστήρια Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού: Οι Βαγγέλης Κώτσος, Ρούλα Ριφουνά, Αλέξανδρος Τσιμέκας και Νίκος Μενουδάκης οργανώνουν τρία εργαστήρια ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού, με στόχο τη μύηση των συμμετεχόντων σε ένα μουσικό ιδίωμα, που η καταγωγή του ανάγεται στους αρχαϊκούς χρόνους και η εκτέλεσή του μοιάζει με ένα ιδιότυπο τελετουργικό. Η θεματολογία του ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού σχετίζεται με τον έρωτα, την ελληνική ιστορία και την ξενιτιά, η δε δομή του έχει την μοναδικότητα - για ένα παραδοσιακό ιδίωμα - της ύπαρξης διαφορετικών μελωδικών γραμμών (διαφορετικών φωνών, όπως λέει και ο τίτλος του), οι οποίες, σε συνδυασμό με τις πεντατονικές κλίμακες και τη δωρικότητα που το χαρακτηρίζει, υπόσχεται μια μοναδική εμπειρία στους συμμετέχοντες.

Εισηγητές: Βαγγέλης Κώτσος, Ρούλα Ριφουνά, Αλέξανδρος Τσιμέκας,
(διάρκεια εργαστηρίου: 1.30)

Εργαστήριο Βυζαντινών Ψαλμωδιών: Στη συνέχεια των εργαστηρίων πολυφωνικού ηπειρώτικου τραγουδιού, πραγματοποιείται εργαστήριο Βυζαντινών Ψαλμωδιών από τον Γρηγόρη Νταραβανόγλου (Άρχοντα Μαϊστορα του Οικουμενικού Πατριαρχείου), στις τοποθεσίες που θα γίνονται και τα εργαστήρια του πολυφωνικών.

Εισηγητής: Γρηγόρης Νταραβανόγλου,μαζί με τον Μανώλη Καρπάθιο (διάρκεια εργαστηρίου: 1 ώρα)

Εργαστήρια:
Τρίτη 10/7: Ενοριακή αίθουσα Κώμης, 18.00 - 21.00
Τετάρτη 11/7: Υφαντουργική σχολή (χώρα Τήνου), 18.00 - 21.00
Πέμπτη 12/7: Υφαντουργική σχολή, 12.00 - 15.00

Παρουσίαση των εργαστηρίων Πολυφωνικού Ηπειρώτικου Τραγουδιού και του εργαστηρίου Βυζαντινών Ψαλμωδιών και ένα τραπέζι: Το αποτέλεσμα των εργαστηρίων θα παρουσιαστεί στο κοινό στην Πλατεία της Καρδιανής με σκοπό την ανάδειξη κοινών στοιχείων μεταξύ των δύο αυτών μουσικών ιδιωμάτων, που έχουν χαρακτηρίσει την ελληνική μουσική παράδοση. Η βραδιά θα ξεκινήσει στο προαύλιο του ιερού ναου της Αγίας Τριάδας στις 7.30 μ.μ., με τις βυζαντινές ψαλμωδίες, πάνω στις οποίες δούλεψαν οι συμμετέχοντες του δεύτερου εργαστηρίου, ενώ σε απόσταση λίγων μόλις μέτρων, στην κάμερα – κρήνη – στοά δίπλα από την πλατεία του χωριού, θα παρουσιαστούν τα πολυφωνικά ηπειρώτικα τραγούδια της πρώτης ενότητας εργαστηρίων. Θα ακολουθήσει συζήτηση ανοιχτή για το κοινό και ένα τραπέζι, στην πλατεία της Καρδιανής.


Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις του ΚΙΝΟΝΟ είναι ελεύθερη

ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ